Elektrische karts versus benzine karts

Het is waarschijnlijk waar liefhebbers van karten als eerst naar kijken als ze een kartbaan uitzoeken. Of er elektrische karts zijn, of benzine karts. De verschillen tussen de twee merk je in hoe de karts rijden, maar er zijn meer verschillen. Dit zijn de verschillen en voor- en nadelen van elektrische karts versus benzine karts. 

Elektrische karts versus benzine karts

De voor- en nadelen van benzine karts 

Benzine karts, dit zijn traditionele karts rijden al aardig wat jaren rond. Echte klassiekers dus. Waarschijnlijk zijn deze karts waar jij aan denkt als je aan karten denkt. De meeste go-kart banen in België rijden dan ook op benzine (of traditionele) karts.

Wat zijn de voordelen van benzine karts?

Een van de grootste voordelen van benzine karts zijn het geluid en de geur die gepaard gaan met deze go-karts. Als je hiervan houdt natuurlijk. Als je het gaspedaal van een benzine kart intrapt komt de motor tot leven. Daar gaat niets boven. 

Op een binnenbaan worden deze go-karts begrensd. Dan kunnen ze rond de 50 tot 60 kilometer per uur. Op buiten circuits kunnen deze karts 80 kilometer per uur halen. Hoe gaaf. Het echte racegevoel kan je alleen krijgen in een benzine kart.

En wat zijn de nadelen?

Wat voor echte liefhebbers van karten een voordeel is, is voor mensen die een leuk dagje uit zoeken soms juist een nadeel. Het geur en de geluid van benzine karts. Vooral op binnenbanen kan je hier last van hebben. 

Een ander nadeel is de dampen die vrijkomen tijdens het racen. Op een binnenbaan moet die geventileerd worden. Waardoor jij tussen het racen door soms extra lang moet wachten voordat de volgende ronde begint. 

De voor- en nadelen van elektrisch karten

Deze variant van karten wordt steeds populairder. Over het hele land zijn er locaties waar jij kunt genieten van een ronde elektrisch karten, bij een van de BattleKart locaties bijvoorbeeld. Hier kan je hier alleen proberen de snelste rondetijd neer te zetten, maar ook verschillende spellen spelen. Er worden projecties op de kartbaan geprojecteerd. Hoe cool! 

De voordelen van elektrische karts

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan elektrisch karten. Zo komt er minder uitstoot vrij tijdens het racen. Er zijn geen harde geluiden en er is geen stank. Je racet in schonere lucht. De karts worden soms zelfs nog met groene stroom opgeladen ook. 

Een van onze favoriete voordelen van elektrisch karten is dat ze ontzettend snel optrekken. En daar stopt het niet. Bij sommige kartbanen zijn de elektrische karts uitgerust met een boosterknop. Deze knop geeft je kart net even wat extra vermogen, die je kan gebruiken tijdens het inhalen.

Ook zijn elektrische karts net iets veiliger dan benzine karts. Dit is omdat ze centraal kunnen worden stilgelegd, mocht er iets gebeuren op de kartbaan

Wat zijn de nadelen van elektrisch karten?

Elektrisch karten is helaas alleen mogelijk op een binnenbaan. Als je liever buiten wilt karten, gebeurt dat in een benzine go-kart. Voor en nadelen bij karten zijn vaak verbonden aan persoonlijke voorkeuren. Waar de een het gebrek een harde geluiden en de geur een groot voordeel vindt, vinden liefhebbers van karten dit juist een nadeel.

Zijn er alternatieven?

Zijn er nog andere alternatieven? Jazeker! Bij Club Actif in de Belgische Ardennen kan jij komen duivel karten. In deze kart zit helemaal geen motor. Maar hoe kom je dan vooruit? Simpel, je rijdt bergafwaarts. Probeer niet de snelste rondetijd neer te zetten maar de snelste afdaling.


Dit waren al de voor- en nadelen van elektrisch karten versus benzine karten op een rijtje. Hou jij meer van de brommende motoren die een benzine kart heeft of hou jij meer van een groene kart die razend snel optrekt? Wat jouw voorkeur ook heeft, er is altijd een kartbaan in België die bij jou past. Ga jij de race winnen of heb jij nog wat tips nodig? Misschien kan je dan beter deze smoesjes even doorlezen.

Like this article?

Share on facebook
Share on Facebook
Share on twitter
Share on Twitter
Share on linkedin
Share on Linkdin
Share on pinterest
Share on Pinterest